ponedjeljak, 20. siječnja 2014.

Dvobojna hladetina

Dvobojna hladetina

Potrebno vam je:
1 kg tvrdih, ali sasvim zrelih rajcica
1,5 dl slatkog vrhnja
20 dag kozjeg sira
1dl suhog bijelog vina
6 listica zelatina
svjezeg bosiljka i vlasca
biber
sol




E, ovo je orginalni recept kojeg sam nekad davno procitala u casopisu Mila.

Rajcice preliti vrelom vodom, pa cete ih lako oguliti. Nasjeckati ih, vadeci pri tome kostice. Zelatinu namociti u hladnu vodu. Zagrijati vino i u njemu otopiti 4 iscjedjena listica zelatine. Mijesajte da se otopi. Umjesajte rajcice. Duguljasti kalup (dugacak odprilike 25 cm) iznutra oblozite folijom i ulijete pola smjese rajcica. Neka se jedan sat stvrdnjava u hladioniku. Zagrijet vrhnje i u njemu otopite preostalu iscjedjenu zelatinu. Pomijesajte usitnjeni sir, te nasjeckani vlasac i bosiljak (spremite za ukras malo vlasca i nekoliko listica bosiljka). Posolite i popaprite. Nanesite na stvrdnute rajcice u kalupu, izravnajte povrsinu i stavite u hladionik pola sata. Tada pokrijete ostatkom smjese od rajcica i ostavite u hladioniku najmanje 4 sata.
Savjet: Hladetinu cete lakse lijepo rezati ako noz namacete u vrucu vodu.

Cake za ovaj recept su:    :-)    (Koje sam obecala ostavljati uz svaki recept.)
Za pripremanje ovog recepta koristila sam agar-agar umjesto zelatine. Rajcice sam pasirala visljuskom i nisam stavljala vino. Agar-agar sam otopila u vrucoj vodi i odmaha dodala u rajcice i malo poslolila.
Za masu sa sirom sam koristila kiselu pavlaku umjesto slatkog vrhnja i nisam stavljala sjeckani bosljak vec samo malo vlasca, svjeze mljeveni biber.
Za pripremanje ovog izvrsnog predjela idealo je ljeto kad na pijacama ima  dosta mirisnog zrelog domaceg paradajza.
Slijedeci put kada je budem pravila u paradajz cu staviti komadice sitno sjeckane crne masline, mislim da bi bilo ukusnije :-) i dekorativinije.
Kao sto vidite na slikama pravila sam hladetinu u dva sloja. Vama ostavljam na volju da svoju hladeninu napravite kako vi to najbolje znate. :-)

3 komentara:

  1. Vrlo dekorativno, nisam jos videla takve trouglice, mogao bi taj tanjiric na poslednjoj fotki da se stvori tu bas ispred mene!:)))

    OdgovoriIzbriši
  2. Mirjana ti moze ovo odmah praviti sad je kod tebe sezona pravog paradajza :-)

    OdgovoriIzbriši