PITA OD BOROVNICA
Za tijesto:
- 300 groštrog brašna tip 500
- 150 grputera
- 2 kašikeštauba
- 1 prstohvatsoli
- pola kesicepraška za pecivo
- 5-6 kašikahladne vode
- Za nadjev:
- 400 grborovnica
- 1 kašičicacimeta
- 80 grmljevenih oraha
- 50 grštauba
- 1 kesicavanilin šećera
- 1 kašikaprezla
- Za premazivanje
- 1žumanjak
- posuti štaubom zamirisanim vanilijom
- Borovnice očistiti od listića, oprati i ostaviti da se okapaju ( ne bi bilo loše staviti ih na kuhinjski papir da se posuše).
- 2Od navedenih sastojaka zamjesiti tijesto te ga pokriti plastičnom folijom i ostaviti u frižider pola sata. Dok mjesite tijesto nemojte dodati cijelu količinu vode dodajite kašiku po kašiku pa ćete vidjeti kad je dosta.
- 3Tijesto podjeliti na dva jednaka dijela jedan dio staviti u pleh podmazan puterom i posut brašnom, ja koristim okruglu modlu promjera 24 cm, tijesto nabockajte viljuškom pa ga pospite prezlom.
- 4Sad na prezl stavite borovnice te štaub, cimet, vaniliju i mljevene orahe.
Pokrijte ostatkom tijesta (razvaljati na masnom papiru pa prenijeti oklagijom) pa ušuškajte borovnice da ne cure po rubu modle, premazati umućenim žumanjkom te peći 30-40 minuta na oko 180-200 stepeni u zavisnoti od jačine vašeg šporeta.
Posluživanje
Uz ovaj kolač obavezno napravim sos od borovnica pa ga poslužim uz sos i sladoled od vanilije (to kad hoću da se pohvalim pred gostima).
Sos napravim tako što borovnice pospem samo sa jednom kesicom vanilije i propasiram.
Sos napravim tako što borovnice pospem samo sa jednom kesicom vanilije i propasiram.
Nema komentara:
Objavi komentar