subota, 25. siječnja 2014.

Pita od borovnica





  1. Borovnice očistiti od listića, oprati i ostaviti da se okapaju ( ne bi bilo loše staviti ih na kuhinjski papir da se posuše).
  2. 2
    Od navedenih sastojaka zamjesiti tijesto te ga pokriti plastičnom folijom i ostaviti u frižider pola sata. Dok mjesite tijesto nemojte dodati cijelu količinu vode dodajite kašiku po kašiku pa ćete vidjeti kad je dosta.
  1. 3
    Tijesto podjeliti na dva jednaka dijela jedan dio staviti u pleh podmazan puterom i posut brašnom, ja koristim okruglu modlu promjera 24 cm, tijesto nabockajte viljuškom pa ga pospite prezlom.
  2. 4
    Sad na prezl stavite borovnice te štaub, cimet, vaniliju i mljevene orahe.
    Pokrijte ostatkom tijesta (razvaljati na masnom papiru pa prenijeti oklagijom) pa ušuškajte borovnice da ne cure po rubu modle, premazati umućenim žumanjkom te peći 30-40 minuta na oko 180-200 stepeni u zavisnoti od jačine vašeg šporeta.
Kad je kolač pečen posuti sa dosta mirisnog štauba i POTPUNO (ne dozvolite ukućanima da vas šarmiraju da ga režete dok se potpuno ne ohladi jer neće moći odoljeti mirisima koji se šire vašim domom) ohladiti pa rezati trokute kao tortu.

Posluživanje

Uz ovaj kolač obavezno napravim sos od borovnica pa ga poslužim uz sos i sladoled od vanilije (to kad hoću da se pohvalim pred gostima).
Sos napravim tako što borovnice pospem samo sa jednom kesicom vanilije i propasiram.




Nema komentara:

Objavi komentar