subota, 25. siječnja 2014.

Rolat od špinata



Rolat od špinata


  • Za koru vam je potrebno:

  •  1/2 lmlijeka
  •  80 grputera
  •  80 grbrašna
  •  1/2 kgšpinata
  •  5 komjaja
  • Za filovanje:

  •  2 čašekisele pavlaka ili
  •  1/2 kgmladog sira uz dodatak krem sira
  •  100-150 grsjeckane šunke ili u listovima
  • Za ukrasavanje:

  •  po željinamazati krem sirom
  •  napraviti cvjetiće od krem sira ili od mrkvice…




  1. Skuhati mlijeko, puter i malo soli, postepeno dodavati brašno brzo miješati i kratko kuhati, (pazite da vam ne zagori) ohladiti potpuno.
    Špinat dobro oprati sitno isjeckati, posoliti i nakon pola sata dobro ocjediti.
  2. 2
    Kad je ona kuhana masa potpuno ohlađena dodavati sjeckani i dobro ocjeđeni špinat i 5 žumanjaka jedno po jedno i dobro izmiksati.
  3. 3
    Na kraju dodati snijeg od 5 bjelanjaka i lagano izmiješati kašikom.
  4. 4
    Peći u plehu na masnom papiru oko pola sata na 150 stepeni.
  5. 5
    Kad je kora pečena ako ćete praviti rolat odmah ga srolajte zajedno sa papirom na kojem ste ga pekli a ako ćete praviti oblik torte ostavite da se kora ohladi pa izrežite tri jednake trake.
    1. Kad je kora ohlađena razmotajte je i filute kiselom pavkaom u koju ste naribali malo aromatičniji sir (ako volite) tipa koziji ili ovčiji ili umutite mladi sir sa krem sirom, vama na volju.
      Šunku možete nasjeckati pa staviti u sir ili pavlaku il jednostavno složit na sir u listovaima pa ponovo zarolati rolat.
    2. 7
      Ovaj moj rolat na slici nema šunku, meni nekako ne paše šunka u ovoj kombinaciji ali eto prenosim vam orginalan recept koji imam. :-)))


1 komentar:

  1. Kad ti napravis, nema greske, i uvek me odusevis kako sve pazljivo dekorises.:)))

    OdgovoriIzbriši